Beoordelingen

9.0/10
Gratis verzending*
Veilige betaalomgeving
30 dagen bedenktijd
Inklappen
Terug naar
kleur vloerkleed kiezen

Felle tinten of back to basic; Zo kies je de kleur van je vloerkleed

Je hebt besloten een vloerkleed in de kamer te leggen en bent nu superdruk met het uitzoeken van een tapijt dat goed bij je interieur past. Maar dat is lastiger dan je dacht. Je hebt al meerdere folders doorgebladerd, woonmagazines bekeken, internet doorgespit en inspiratie opgedaan in meubelzaken, maar je komt er maar niet uit; welke kleur moet je nou kiezen? Crème, beige, taupe, oranje, paars, roze? Nog even afgezien van het patroon, de vorm en de maat van het vloerkleed, is de kleur de belangrijkste keuze die je moet maken bij de aankoop van een nieuw tapijt. Je moet ervan uitgaan dat het kleed wel een tijdje blijft liggen, dus je moet er wel écht tevreden over zijn. Het volgende stappenplan kan je helpen kleur te bekennen.

 class=

Stap 1 – Licht of donker

Denk nog even niet meteen in kleuren maar in licht of donker. Wil je een lichte kleur vloerkleed, of ga je voor donker? Dat is een kwestie van smaak, maar ook een beetje van gezond verstand. Als je jonge kinderen in huis hebt die geregeld een lekkere aardbeienlimonade in hun glas hebben zitten, of huisdieren hebt rondlopen die buiten lekker door het bos razen en daarna lekker ‘opdrogen’ op je vloerkleed, is het natuurlijk niet heel verstandig om een stralend wit tapijt in huis te halen. Je kunt dan beter gaan voor een wat donkerder kleed waar je minder vuil op kunt zien, zoals zwart of antraciet. Ook donkere kleuren als blauw en rood kunnen prima. Op een meerkleurig vloerkleed zie je vaak ook minder vlekken. Woon je alleen en loop je altijd op sokken, dan kan dat spierwitte kleed weer wel. Overigens hoeft ‘licht’ niet perse spierwit te betekenen natuurlijk, er zijn lichte kleden in verschillende tinten.

Stap 2 – Opvallen of muurbloempje

Nu je hebt gekozen voor licht of donker, is de tweede vraag die je jezelf moet stellen: ‘Wil ik dat het vloerkleed lekker opvalt in de kamer, of ga ik voor een rustiger uitstraling?’. Kies je voor dat laatste, dan kun je het beste een kleed uitzoeken dat aansluit op de kleur van de vloer, meubels en de muren van de kamer. Back to basic dus, maar niet zonder dat je de warmte en gezelligheid dat een vloerkleed met zich meebrengt verliest. Wil je dat het kleed een leuke eyecatcher is, kies dan juist voor kleuren die contrasteren met de rest van de kamer. Heb je meubilair in rustige kleuren zoals grijs en beige dan mag het kleed best wel lekker in het oog springen, en kun je kiezen voor een felle kleur of een druk design, of een combinatie van die twee. Om daarna toch een geheel te creëren kun je de kleur van het kleed terug laten komen in de kamer door accessoires in dezelfde tinten te gebruiken. Kies je bijvoorbeeld voor een oranje kleed, dan is het leuk om een print in dezelfde kleur aan de muur te hangen.

 class=

Stap 3 – Kijk om je heen

Kijk eens om je heen in de kamer waar jij het kleed wil neerleggen. Welke kleuren zie je allemaal? Kijk daarbij niet alleen naar de bank, maar ook naar andere zaken zoals de kleur van de muur, je accessoires, schilderijen en planten. De kleuraccenten die je om je heen ziet kun je in je vloerkleed laten terugkomen. Heb je veel planten in huis, dan kun je eens denken aan een groen kleed. Let er wel op dat de kleur ook goed moet staan bij de meubels. Vind je dit moeilijk? Pak dan gewoon eens pen en papier, of beter nog wat kleurpotloden, en schrijf of teken de kleuren die je om je heen ziet. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al een kleed op het oog hebt en deze goed in de kamer wil laten passen. Je kunt dan de kleuren van het kleed terug laten komen in accessoires in de kamer. Kies je bijvoorbeeld voor een mooi turquoise kleed, dan kun je kussentjes in dezelfde kleur op de bank leggen.

 class=

Extra tips:

  • Is je huis al opgevrolijkt met gekleurde wanden en kleurrijke meubelstukken, kies dan voor een wat neutraler vloerkleed om complete chaos in de woonkamer te voorkomen.
  • Neem een kussen van de bank mee naar een tapijtwinkel om te kijken welke kleur kleed het beste bij de bank past. (Daarna kun je een kleed met dezelfde kleur gewoon bij ons online bestellen).
  • Op internet zijn er een heleboel kleurenschema’s te vinden. Google op ‘kleurenschema’ en klik op afbeelding en je ziet precies welke kleuren goed bij elkaar passen of juist perfect met elkaar contrasteren.

Er zijn een heleboel kleuren om uit te kiezen. Hou je van grijs en zilver, of kies voor geel, goud, blauw of jade? In onze shop kun je kiezen uit een enorm kleurenpalet. Hopelijk helpt het bovenstaande stappenplan je met de keuze voor de juiste kleur van je vloerkleed. Maar onthou; kies altijd een kleed waar jij blij van wordt. Jij bent namelijk degene die ervan moet genieten, elke dag opnieuw. Kleur je liever buiten de lijntjes, dan kun je altijd het stappenplan opzij leggen, een dartbord pakken met alle kleuren erop geprikt en met je ogen dicht een pijltje gooien.

 class=