Beoordelingen

9.0/10
Gratis verzending*
Veilige betaalomgeving
30 dagen bedenktijd
Inklappen
Terug naar
allergie tegengaan met een vloerkleed

Last van allergieën? Koop een vloerkleed!

Om maar even met de deur in huis te vallen: als je last hebt van allergieën, zoals huisstofmijt- of een pollenallergie, is het niet nodig om alle vloerkleden uit je huis te verwijderen. Sterker nog; je kunt beter een vloerkleed ín huis halen als je er nog geen hebt.

Dat klinkt gek he? Want het vloerkleed wordt door heel veel mensen juist gezien als een heus ‘stofnest’. En daar hebben ze nog gelijk in ook. Maar waarom dan een vloerkleed in huis halen als je stof juist wil vermijden? Eerst even kijken over welke allergieën we het nou eigenlijk hebben.

Huisstofmijt- en pollenallergie

‘HATSJOE!’ Degenen die er last van hebben weten precies het verschil tussen hun allergie en een verkoudheid. De ogen beginnen te jeuken, je niest je een slag in de rondte en het lijkt het alsof je door een rietje moet ademen. Die vervelende allergie zorgt er ook voor dat je slecht slaapt, omdat je moeilijker kunt ademhalen door de schadelijke huisstofmijt of pollen die zich in je kamer hebben verzameld. Vaak zitten ze in je kleding, matras of je kussen.

Huisstofmijtallergie

Bij huisstofmijtallergie reageert het immuunsysteem op de uitwerpselen van huismijten die zich in stof begeven. Het zijn superkleine beestjes die je met het blote oog niet kunt zien, maar die flink wat ellende met zich meebrengen. Het beste wat je kunt doen om huisstofmijt tegen te gaan is ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk stof in huis ligt, goed te ventileren, af en toe de verwarming flink opstoken en een vloerkleed kopen.

Pollenallergie

Een allergie voor pollen in de lucht wordt ook wel hooikoorts genoemd. Deze allergie uit zich een paar keer per jaar als de pollen lekker door de lucht dwarrelen. Vaak is dat in de lente en in de zomer. Om een pollenallergie tegen te gaan kun je het beste binnen blijven als er een zogenaamd ‘pollenalarm’ wordt afgegeven en alleen ‘s avonds laat ventileren, zodat er zo min mogelijk pollen je huis binnen komen. Daarnaast is het ook bij een pollenallergie slim om een vloerkleed in je kamer te leggen.

Een vloerkleed om je allergie tegen te gaan

Waarom is een vloerkleed in huis goed voor mensen met een huisstofmij- of pollenallergie? Je zou zeggen dat een kleed juist de allergieën in de hand werkt. Pollen en huisstof verzamelen zich toch juist in zo’n stuk stof op de vloer? Dat klopt, maar dat is juist waarom het zo goed werkt.

Omdat de pollen en de huisstofmijt zich in het vloerkleed verzamelen, dwarrelen ze niet meer alle kanten op in de kamer. Het vloerkleed wordt daarmee een verzamelbak van de grootste vijanden van degene met allergie, die vervolgens met een simpele stofzuigactie in één keer alle schadelijke deeltjes uit de kamer verwijdert. Daar had je vast nog niet over nagedacht he? De beste plek om een kleed neer te leggen is in de buurt van het raam of een deur, zodat pollen niet eerst de hele kamer door hoeven voordat ze op het kleed belanden.

Koop je een vloerkleed van natuurlijke materialen, zoals jute of sisal dan werkt het vloerkleed op een andere manier tegen je allergie. Het kleed neutraliseert de rondvliegende allergenen dan. De vezels van vloerkleden gemaakt van deze natuurlijk materialen zijn bovendien bestand tegen schimmels die vaak allergieën triggeren. Ook een vloerkleed gemaakt van polypropyleen is een goede keus als je op zoek bent naar een schimmel resistent kleed.

Nog meer voordelen van een vloerkleed als je allergisch bent

Als je last hebt van allergieën dan is het belangrijk dat je in een schone omgeving zit. Het is dus belangrijk om een vloerkleed schoon te maken, net als de rest van het huis. Het mooie aan een vloerkleed is, dat je deze kunt verplaatsen en dus heel makkelijk even buiten kunt reinigen, zodat de pollen en huisstofmijtuitwerpselen niet alsnog door je huis gaan dwarrelen. Je kunt je vloerkleed ook stomen, maar dat is minder effectief omdat de de achtergebleven vochtige plekjes schimmels een mooie voedingsbodem krijgen.

Op een gladde vloer verzamelt zich binnen twee dagen een laagje stof. Als je last hebt van een allergie zul je dus eigenlijk elke twee dagen de vloer nat moeten dweilen. Sommigen zweren zelfs bij het een keer per dag afnemen van een gladde vloer. Een vloerkleed hoef je daarentegen slechts een keer per week te stofzuigen. Als je een vloerkleed op een gladde vloer legt, dan verzamelt de stof zich in het kleed en hoef je dus ook minder vaak te dweilen.

Minder niezen met een vloerkleed in de buurt

Al met al is het dus helemaal geen gek idee om een vloerkleed te kopen als je last hebt van een allergie. Het is wel belangrijk dat je het vloerkleed goed schoonhoudt, maar omdat je een kleed kunt verplaatsen kun je dit makkelijk een keer in de week even buiten doen. Het is vanwege het reinigen wel vaak beter om een laagpolig vloerkleed in huis te nemen. Simpelweg omdat de stofzuiger daar een stuk makkelijker overheen glijdt dan over een hoogpolig kleed.

Het kiezen van de juiste stofzuiger helpt nog een beetje extra. Veel moderne stofzuigers zijn namelijk voorzien van een anti allergeen filter, dat ervoor zorgt dat de stofdeeltjes niet alsnog je neus invliegen. Ben je allergisch? Wees dan dus vooral niet bang om een vloerkleed in je huis te leggen, want dat ‘stofnest’ zorgt er juist voor dat jij gewoon kunt ademhalen.