Beoordelingen

9.0/10
Gratis verzending*
Veilige betaalomgeving
30 dagen bedenktijd
Inklappen
Terug naar
Shaggy vloerkleed taupe

Welke maat vloerkleed past bij mijn bank? Je leest het hier!

Heb je de perfecte kleur gevonden? Het ideale patroon uitgekozen? En de beslissing genomen over het materiaal? Er is dan nog één laatste stap voordat je de bestelling kunt plaatsen: het kiezen van de juiste afmetingen voor je vloerkleed wat bij je bank past. Neem je nou een groot kleed of klein? Hoewel dit altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur en smaak blijft, zijn er enkele belangrijke factoren om in overweging te nemen bij het bepalen van de juiste maat vloerkleed. 

Stap #1: Kijk naar de grootte van je meubels in de zithoek

Bij het kiezen van een vloerkleed voor je woonkamer is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van je meubels. Het formaat van het vloerkleed moet in harmonie zijn met de afmetingen van je eettafel, zithoek, bank en stoelen. Het bepaalt niet alleen de visuele balans in de ruimte, maar ook het comfort en de functionaliteit van het vloerkleed. Een gouden tip om de maat van je toekomstige vloerkleed te bepalen is; schilderstape gebruiken om de maat af te plakken op je vloer.

Stap #2: Plek bepalen: vloerkleed stukje onder de bank of naast de bank

Soms is de ligging van een vloerkleed een moeilijke beslissing. Moet het onder de bank liggen of juist naast de bank? Een handige tip is om het vloerkleed onder de bank te leggen als je wilt dat alle meubels op het kleed staan, wat zorgt voor een samenhangend geheel. Als alternatief kun je ervoor kiezen om het vloerkleed naast de bank te plaatsen, waardoor het een specifieke zone in je woonkamer definieert. Moeten de poten van de bank en/of stoelen op het vloerkleed staan? De minimale maat van een vloerkleed wanneer de bank tegen de muur staat is als volgt: de voorste poten van een meubel moeten (voor 20 tot 30 centimeter) op het vloerkleed staan. Bij bijvoorbeeld een tweezitsbank met een breedte van 190 centimeter kom je volgens dit voorbeeld uit op een vloerkleed in de maat 160×230 cm

Wil je meer weten over het stijlvol neerleggen van een vloerkleed? Lees dan onze blogpost, ‘Hoe leg je een vloerkleed bij de bank neer?’, voor nuttige tips en inspiratie.

Stap #3: Vorm bepalen: Rechthoek, ovaal of rond vloerkleed in de woonkamer

Nu je hebt besloten waar je het vloerkleed wilt plaatsen, is het tijd om de vorm te bepalen. Rechthoekige vloerkleden passen vaak goed onder lineaire meubelopstellingen, terwijl ronde of ovale vloerkleden een meer organische uitstraling geven. Kies een vorm die past bij de algehele esthetiek van je woonruimte. 

maat-bepalen-vloerkleed-verschillende-vormen

Stap #4: Het kiezen van het juiste maat vloerkleed bij de bank 

Bij het creëren van een uitnodigende woonruimte is het bepalen van het juiste formaat vloerkleed in de zithoek van belang, want welke maat moet je nu kiezen bij welk kleed en hoe je het bij de bank legt? 

In grotere woonkamers is een veelgebruikte richtlijn om de voorpoten van meubels op het vloerkleed te plaatsen. Op deze manier vormt het vloerkleed een verbindend ‘eiland’ dat alle meubelstukken bij elkaar brengt, wat resulteert in rust, sfeer en eenheid in de woonkamer. Meet de breedte van de bank op en tel daar 20 tot 30 centimeter bij op om het ideale rechthoekige vloerkleed te kiezen. Hiermee zorg je ervoor dat het vloerkleed ongeveer 15 centimeter onder en aan de zijkanten van de bank zichtbaar is. Voor een klein vloerkleed onder de bank in de zithoek, plaats je het vloerkleed op een stukje onder de bank door te laten lopen. Wil je het vloerkleed volledig onder de bank laten staan? Voeg dan aan beide kanten ongeveer 15-20 cm onder de bank toe en leg als het mogelijk is het vloerkleed deels onder de poten van je bank en/of stoelen.

Voor een ronde variant kies je het formaat dat past bij de lengte van je bank of bij de ruimte naast je bank. Plaats het vloerkleed en leg het kleed los van de bank of laat het een stukje onder de bank doorlopen, afhankelijk van je voorkeur. Houd er rekening mee dat het vloerkleed zichtbaar moet zijn aan beide kanten van de bank om eenheid te behouden.

In kleinere woonkamers is het een optie om de voorpoten niet op het vloerkleed te plaatsen en ongeveer 20 centimeter tussen de bank en het vloerkleed vrij te laten. Hierdoor behoud je een ruimtelijke uitstraling en vermijd je een te volle look. Een vloerkleed dat te groot is, kan een kamer kleiner laten lijken en domineren. 

Of je nu een wollen vloerkleed in de zithoek legt, een nieuw kleed kiest voor de woonkamer, of een vloerkleed onder de bank plaatst, het is essentieel om de juiste maat te bepalen. Laat het vloerkleed een stukje onder de bank doorlopen om meubels met elkaar in verbinding te brengen en de ruimte een samenhangend gevoel te geven.

Wat is het juiste formaat vloerkleed bij een hoekbank?

Hier komt het spannende deel: het kiezen van de juiste maat vloerkleed bij een hoekbank. Bij het selecteren van een perfecte vloerkleed voor een hoekbank is het belangrijk om te overwegen of er voldoende ruimte is om het kleed volledig of gedeeltelijk onder de bank te plaatsen. Als er beperkte ruimte is, voeg dan ongeveer 15 tot 20 centimeter toe aan de totale breedte. Hierdoor steekt het vloerkleed aan de lange zijde iets uit en komt het aan de korte zijde tot halverwege de chaise longue. Stel, je hebt een hoekbank van 275 centimeter lang; in dat geval past een vloerkleed van 200×300 cm goed. Wil je dat het vloerkleed volledig onder de bank ligt? Voeg dan aan beide zijden ongeveer 20 tot 30 centimeter toe aan de breedte van de bank. Voor een hoekbank van 275 cm breed is een vloerkleed van 240×340 cm de ideale keuze en zet je de bank op het vloerkleed.

Hoe groot vloerkleed neerleggen bij een tweezitsbank?

Bij het bepalen van de ideale grootte van een vloerkleed voor een tweezitsbank is het cruciaal om de juiste balans te vinden tussen functionaliteit en esthetiek. Meet allereerst de breedte van de tweezitsbank op en voeg daar ongeveer 20 tot 30 centimeter aan toe aan beide zijden. Dit zorgt ervoor dat het vloerkleed aan weerszijden van de bank uitsteekt en dat het kleed zichtbaar is.

Populaire afmetingen voor vloerkleden bij tweezitsbanken zijn vaak 140×240 cm of 160×230 centimeter. Door deze maten te overwegen, creëer je een gezellige en aangename sfeer in je woonruimte. Verder kun je ervoor kiezen om het kleed slechts een stukje onder de bank door te laten lopen, waardoor de meubelstukken met elkaar in verbinding staan en de ruimte een samenhangend gevoel krijgt. 

Hoe groot vloerkleed bij een driezitsbank?

Begin met het meten van de breedte van de driezitsbank en voeg aan beide zijden ongeveer 20 tot 30 centimeter toe. Hierdoor krijg je de ideale breedte voor het vloerkleed, waardoor het aan alle kanten van de bank subtiel uitsteekt.

Veel gekozen afmetingen voor vloerkleden bij driezitsbanken zijn onder andere 240×170 of 300×200 centimeter. Door deze maten te overwegen, creëer je niet alleen een comfortabel gebied rondom de bank, maar voeg je ook visuele aantrekkingskracht toe aan de ruimte. Overweeg ook om het vloerkleed iets onder de bank door te laten lopen voor een naadloze verbinding tussen de meubelstukken en de vloerbedekking. 

Hopelijk heb je met deze handleiding hebt kunnen bepalen welke maat vloerkleed bij jouw bank past. Wist je trouwens dat onze vloerkleden blog vol staat met inspiratie, handige tips en binnenkijkers in prachtige interieurs? Lees hier bijvoorbeeld hoe je de juiste vorm van je vloerkleed kiest of wat de mooiste vloerkleden voor de kinderkamer zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *